Liderlik sınıflarda öğretilemez. Ancak tecrübe ve yaşayarak öğrenilir.
Liderlik için bilgi, beceri (yapabilme gücü) ve karakter ... Üçü birlikte gelişmelidir.
Kurucu nesiller işletmeleri kurar ve büyütürken tüm odaklarında iş vardır. Büyüdükçe işler karmaşıklaşır ve rekabet sertleşir. Bu zorluklarla mücadele ederken çoğu, gelecek nesli ihmal eder. Ilgilenenler ise çocuklarını gelecekteki rollerine hazırlayacak ve ihtiyaçlarını karşılayacak kurum ve programlar bulamazlar.
Okullar önemlidir, ancak yaş ve müfredat ile sınırlıdır. Çoğu zaman iş hayatında önemsiz olan akademik başarı ve sınavlara odaklanma eğilimindedirler.
Iş dünyasında başarılı olmak için bilmek yetmiyor; yapabilme becerisi ve girişimcilik, liderlik, azim gibi karakter özellikleri gerekiyor.
Beceri ve karakter sınıflarda gelişmiyor. Hayatin icinde karar alarak, uygulayarak ve kararlarin sonuçları ile yüzleşerek gelişiyor.
Daha da önemlisi, Her birey farklı kişilik ozelliklerine sahiptir ve kişiliğine uygun birebir eğitim almalıdır. Sınıf ortamında ortalama bir birey gelişir. Her bireyin kişilik özellikleri ve ihtiyacına uygun bir program uygulamak zahmetli ve maliyetlidir.
FBP, her bir aday icin iş adamı yetistirmek uzere adayın mizacına uygun ozel olarak tasarlanmış, birebir rehberlikle yürütülen, teorik anlatımdan daha cok performansa dayalı, sınıftan cok sahada ve tecrübe aktarımı odakli bir programdır.