Hizmet Ettiğimiz Örnek Kriz Vakaları

İŞLETMELER, KURUMLAR, HİSSEDARLAR VE YÖNETİCİLER için örnek vakalar

ÖZEL VE KAMU ŞİRKETLERİNE, HİSSEDARLARA VE YÖNETİCİLERE çözüm sunduğumuz kriz durumlarından bazıları şunlardır:

1.
Aşırı borç yükü altında eziliyorsunuz. İflas veya temerrüde düşme tehlikesi hissediyorsunuz. Yıllar önce kurduğunuz işinizde kontrol sizden çıkmış durumda. Sürükleniyorsunuz... Yıllardır binbir emekle inşa ettiğiniz itibarınız büyük risk altında... Bilanço dengeniz bozulmuş, nakit akışınızda sorunlar yaşıyorsunuz, üstelik kronik kârsızlık problemi ile boğuşuyorsunuz ve rakiplerinize pazar kaybediyorsunuz... Varlıklarınız borçlarınızın çok üstünde ancak bunları kullanıp borç yükünden kurtulamıyorsunuz...

2.
Ortaklığınız dağılma tehlikesi içinde, vizyon/ hedef birliğinizi ve sağlıklı iletişiminizi kaybettiniz. Ortaklarınız size rakip oldu ve hissedarlar arasındaki iç çatışmalar yönetim fonksiyonlarını çalışamaz hale getirmeye başladı. Şirkette bütünlük kayboldu. Ortaklar üst yönetim üyeleri aracılığıyla vekalet savaşları yapıyor. Yönetim etkinliği yok olmuş veya şirkette karşılıklı vetolar veya ayak oyunları sebebiyle hiçbir karar alınamıyor.

3.
Profesyonel yöneticiler ile çalışan aile üyeleri arasındaki çatışmaları çözmekte zorlanıyorsanız. Etrafınız değişime direnen kendini yenileyemeyen yöneticiler ile sarılmış durumda. Rekabet edebilmek için acil dönüşüm ihtiyacına rağmen, birimler arası husûmetler, Bizans oyunları, iç gerginlikler, dedikodu kültürü bitmek bilmiyor. Ancak kurduğunuz hassas dengeleriniz ve hepsiyle yıllara dayanan ilişkileriniz. Bu alışkanlıkları kırmak ve kültürü değiştirmek için adil ve objektif müdahalelere ihtiyacınız var.

4.
Çalışanlarınızın maaşlarını ödemekte zorlanacak kadar kötü nakit akışı sorunlarınız olmasına rağmen, İşçi Sendikası'nın tavizsiz bir yaklaşımı var ve size yardımcı olmak yerine üretimi durdurmakla tehdit ediyor. İşçileriniz arasında gruplaşmalar ve çatışmalar var. İş yeri barışınız büyük risk altında.

6.
Hızla büyüyorsunuz. Müşterileriniz sizden memnun ve daha büyük hacimle sizinle çalışmak istiyorlar. Ancak hammadde alımlarında sorun yaşıyorsunuz. Talebe cevap vermek için ilave kapasite yatırımı yapmanız gerekiyor. Ancak tüm bunları mevcut kaynaklarla yapmanız imkansız. Yeni kaynaklara ihtiyacınız var. Fakat bankanız size güvenmiyor. Firmanızın kredilerini, idari takip hesaplarına atarak, yakin izlemeye aldı ve ilave kaynak sağlamıyor. Hatta rasyolarınız kötüleşti diye kredilerini geri çağırıyor.

7.
Değişen pazar şartlarına ayak uydurmakta zorlanıyorsunuz. Deniz değişiyor. Fırtına yaklaşıyor. Belki de fırtınanın tam ortasındasınız. Kar marjınız ve pazar payınız düşüyor. Her geçen gün kan kaybediyorsunuz. İş yapma şekilleri, teknoloji, rekabet aktörleri değişiyor. Teknolojiniz, insan kaynaklarınız ve yönetim anlayışınız bu değişime ayak uyduramıyor. Rakipleriniz ile eski metotlar ile rekabet edemiyorsunuz. Bu fırtınadan kurtulmak için doğru stratejilere ihtiyacınız var ancak strateji geliştirmekte zorlanıyorsunuz.

8.
Yıllardır şirketin tüm yükünü çeken babanız zamansız vefat etti. Şirkette işleri devralmaya hazır değilsiniz. Şirketin durumu da pek parlak değil. Diğer mirasçılar, tedarikçiler, bankalar, yüzlerce çalışan ve müşteriler devrede. Her kafadan bir ses çıkıyor. Durum çok kritik. Hızla kontrolü ele alamazsanız her şeyi kaybedebilirsiniz. Bu ortamda fırsatçılar etrafınızda kol geziyor. Kimseye güvenemiyorsunuz.

9.
Aileniz ile işiniz birbirine karışmış durumda. Yıllar geçtikçe hem aileniz hem de şirketiniz büyüdü. Aileniz büyüdükçe şirketiniz ile aileniz arasındaki ilişki daha da karmaşıklaşmış durumda. Çocuklarınız ve yeğenleriniz büyüdü ve kardeşinizle ortak olarak kurduğunuz şirketinizde çalışmak istiyor. Ebeveynlik içgüdüsü ile şirket yönetiminde ve hisselerin devrinde çocuklarınız arasında eşit davranmak istiyorsunuz ancak çocuklarınızın kabiliyetleri eşit değil. Diğer taraftan aile üyelerinin şirket menfaatlarından çok kendi çıkarlarını düşünüyor. Aile içi çatışmalar, fikir ayrılıkları güven bunalımına yol açıyor. Bu durumdan, ailenizin itibar ve gelir kaynağı olan şirketinizin zarar görmesini istemiyorsunuz... Yaşlanıyorsunuz, enerjiniz azalıyor. İşletmenizi sizden sonra gelen nesle nasıl devredeceğinizi bilemiyorsunuz. Dahası, arkanızdan gelen nesil, yönetimi devralma liyakatine henüz sahip değil. Kendinizi ailenizle şirketiniz arasında hapis olmuş hissediyorsunuz...

KREDİTÖRLER için örnek vakalar

Aşağıdakilere benzer durumlarda, KREDİTÖR KURULUŞLARA, daha etkin NPL yönetimi ve kayıp ihtimallerinin minimize edilmesi konularında yardımcı oluyoruz.

10. Proaktif NPL Yönetimi için Müşterinizi Yönetim Desteği Almaya Zorlama

Yıllardır kredili müşteriniz olan firmanın geri ödemelerinde aksamalar başladı. Bunun nedenleri ile ilgili gerçekçi açıklamalar yapılmıyor. Sorunların kaynağı olarak hep dışsal faktörler gösteriliyor ve sorun küçümseniyor. Müşterinizin yönetimi, stratejisi, kaynakları, krize karşı esnekliği ve çevikliği hakkında sağlıklı bilgi alamıyorsunuz ve neler olup bittiğini anlayamıyorsunuz. Müşteriniz verdiği sözleri tutmakta zorlanıyor. Firmayı yakın izlemeye aldınız. Heyecanlı bir film izler gibi izliyorsunuz. Bu sorunları kendi yöntemleri ile çözmekte ısrarlı. Maalesef daha büyük sıkıntıların uyarı işaretlerini görüyorsunuz ve sorunun krize dönüşmemesi için destek olmaya çalışıyorsunuz ancak yardımınız sadece sözlü bazı tavsiyelerin veya uyarıların ötesine geçemiyor ve . Müşterinizi hukuki takibe girmeden önce son bir uyarı yapıp ciddi bir değişime ve dönüşüme zorlamak istiyorsunuz. Bu uyarıları kabul ediyor, ancak sizin elinizde bu çeşit yönetim desteği verebilecek herhangi bir enstrüman veya insan kaynağı yok. Müşterinizin stratejik operasyonel ve finansal yeniden yapılanması için sizinle iş birliği içinde çalışacak güvenilir partnerlere ihtiyacınız var.

11. Finansal Yeniden Yapılandırma için Sunulan İş Planının Uygulanabilirlik Denetimi ve Anlaşma Sonrası Performansın İzlenmesi

Müşteriniz, geleceğe dair bir iş planı ve nakit akış projeksiyonu eşliğinde bir finansal yeniden yapılanma talebinde bulunuyor. Müşterinizin varlık ve yükümlülüklerini ve net aktif değerini objektif biçimde bilmek istiyorsunuz. Sunulan nakit akış projeksiyonlarının, ticari, stratejik ve idari bir bakış açısı ile gerçekçi ve uygulanabilir olup olmadığını değerlendirmek istiyorsunuz. Bunu anlayabilmek için nakit akışı projeksiyonunun dayandığı iş planının mevcut pazar ve rekabet koşulları, müşterinizin yönetici ve insan kaynağı portföyü, yönetim süreçleri ve mevcut kapasitesi gibi farklı açılardan gerçekleştirilebilir olup olmadığının objektif ve uzman bir göz tarafından değerlendirilmesini istiyorsunuz. Ayrıca iş planlarının uygulanıp uygulanmadığını, periyodik raporlar ve doğru anahtar performans göstergeleri ile izlemek istiyorsunuz.

12. Müzakerelerde Arabulucu/Kolaylaştırıcı

Müşterinizin en büyük kreditörü sizsiniz fakat sizin dışınızda çok sayıda alacaklı banka daha var. Müşterinizin kredilerinin yeniden yapılandırılmasını istiyorsunuz. Sunduğunuz planı kabul ettirmekte diğer kreditörler ile sorunlar yaşıyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi müşteriniz de sizi devamlı zorluyor ve kabul edilmesi zor şartlar talep ediyor. Müşteriniz ve diğer kreditörler ile kurumunuz adına müzakere edilmesi ve uzlaşma sağlanmasına ihtiyacınız var. Konu sadece finansal planın onaylatılması değil. Arkasında yatan iş planının da iyi anlatılması ve savunulması gerekiyor. Küçük alacaklı bankalar uzlaşmaya yanaşmıyor. Tüm taraflar arasında müzakerelerin yürütülmesine, belki mekik diplomasisine, ihtiyaç var. İş yükünüzden dolayı tüm süreci ustaca yönetecek arabuluculara ihtiyacınız var.

ÖZEL SERMAYE FONLARI, FİNANSAL YATIRIMCILAR için örnek vakalar

ÖZEL SERMAYE FONLARI veya herhangi başka fon olsun veya BİREYSEL YATIRIMCILAR olsun portföylerindeki kriz yaşayan firmaların yönetilmesinde ve sağlıklı bir yapıya dönüştürülmesinde ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Aşağıda bazı örneklerini verdiğimiz vakalarda özel yatırımcı birey ve fonlar ortaya çıkan fırsatları daha iyi kullanabilmek ve portföylerindeki şirketlerdeki yönetim krizlerini kontrol altına almak için bize başvuruyor:

13. Yatırımlarınızda Hızla Kontrolü Ele Alma

Sıkıntıları olan bir şirkete, problemler çözülürse büyük bir değer ortaya çıkabilir düşüncesi ile yatırım yaptınız. Yatırım yaptığınız firma kritik bazı çalışanlarını kaybetmiş ve yönetim kadroları zayıflamış. Güçlendirilmesi gerekiyor. Müşterileri tedarikçileri çalışanları ve bankaları ile ilişkileri yıpranmış ve çok itibar kaybetmiş. Şirketin içerisindeki değerin ortaya çıkarılması amacıyla stratejiler belirlenip bunların tüm paydaşlar harekete geçirilerek uygulanması gerekiyor. Zaman kaybına tahammülünüz yok.Geçişş dönemini yönetmek üzere, hızla kontrolü ele alarak şirketin değerini muhafaza altına alacak, tecrübeli ve yetkin yöneticiler arıyorsunuz.

14. Hissedarlar ile Yöneticiler arasında Aktif Yönetim Kurulu Üyeliği

Yatırım yaptığınız firmada icradan sorumlu yöneticilerinizi yakından izleyecek ve performanslarını değerlendirecek, iyi çalışan bir Yönetim Kurulu bulunmuyor. Böyle bir Yönetim Kurulu oluşturmak istiyorsunuz. Ancak oluşturacağınız Yönetim Kurulu’nun sadece kurumsal yönetim gereksinimlerine cevap veren ve finansal sonuçları izleyen “törensel” değil, finansal sonuçları ortaya çıkaracak faaliyetleri de dikkatle izleyen daha aktif, bağımsız ve stratejik bakış açısına sahip ve gerektiğinde yapıcı bir iletişim ve işbirliği anlayışı ile icradan sorumlu Genel Müdüre müdahelelerde bulunacak bir Yönetim Kurulu kurmak istiyorsunuz. Yönetim Kurulu ile icradan sorumlu yöneticiler arasında sağlıklı bir kontrol ve iletişim köprüsü arıyorsunuz.

15. Finansal DD Ötesinde Hızlı ve Çok boyutlu Yatırım Değerlendirme

Bir şirkete yatırım yapmayı planlıyorsunuz. Yatırım yapmayı planladığınız şirketin sadece finansal varlık ve yükümlülüklerini değil, tüm yönetim kabiliyetlerini, süreçlerindeki iyileştirme potansiyellerini, pazar koşullarını, büyüme potansiyelini, büyüme stratejilerini, insan kaynaklarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini çok hızlı biçimde ve keskin bir bakış açısı ve yönetim tecrübesi ile değerlendirmek için profesyoneller arıyorsunuz.